Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.1k
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
merhaba denizci arkadaşlarım, abilerim ben şehrimizin üniversitesine gittiğimde orda son sınıf denizcilik okuyanları gördüm ve o günden itibaren aşık oldum 3 aydır sürekli bunları araştıyorum şuan sayısal olmadığım için 4 yıllık bu sene zor görünüyor inşallah 2 senelik gmim okumayı düşünüyorum ve bu konu hakkında forumda rastlamadığım 3-4 sorum var biraz uzunlar umarım okuyup yardımcı olabilirsiniz :)

 

1-) benim gelecek planım şöyle 4 senelik gmim okumak istersem 7 sene zaman kaybım oluyor  (stajıyla  1 sene daha hazırlanmasıyla ingilizce hazırlığıyla v.s.) fakat 2 senelik gmim okusam  stajla ve hazırlıkla 3.5 senede bitiyor eksiksiz bi şekilde tamamlarsam.  30lu yaşlarıma kadar güzel bir birikim yapıp karada daha düşük bir maaşla çalışırsam rahat eder miyim maddi yönden ( benim herhangi bi giderim yok zaten annemle yaşamak durumundayım 1 aylık dinlenmede  ayrıca sigaram v.s. yoktur. Masrafım çok fazla olmaz izin maaşını bitek yiyebilirim diye düşünüyorum )

2-) anladığım kadarıyla farklı dallardan vardiya zabitliğine zamanında çok geçişe izin verilmiş buyüzden sektör doyuma ulaşmış makine zabitleri için geçmiş yıllarda bu denli geçişe izin verildi mi çünkü gördüğüm kadarıyla makinacı bulmak daha zor ve daha az üniversitede bölümü var

3-) yeterlilik olmayan okuldan mezun olursak denizcilik üzerine hiçbirşey yapma hakkımız olmazmı veya mezun olunca belli sınavlara v.s. girerek gemilerde çalışamazmıyız

4-) 4. makineci büyük gemilerde şart mıdır yoksa şirket insiyatifinde midir ?ve 3000kw sınırı olanları 4. makineci olarak kabul ederler mi şirketler?

5-) makineciler için iş kazaları ne gibi kazalardır riskler zabitlere göre daha mı fazladır?

6-) uzakyol makineci olmak için izleyeciğimiz yol çok mu meşakatlidir? ( sınav v.s. yönünden )

7-) 3000kw makineci ortalama olarak kaç grt a kadar gemilerde çalışabilir ve piyasada bu gemilerden bulmak çok mu zordur?
Miço
Öncelikle şunu belirtmek isterim kaptana nasıl güverteci demiyorsak, mühendise de makineci dememeliyiz. İkisi de zabittir. Uzakyol makineci olmaz uzakyol vardiya mühendisi olur. 4 senelik gmim bölümünü ingilizce hazırlık okumadan 4 yılda bitirebilirsin. Stajlarını yaz tatillerinde herkes yapıyor zaten. Yeterlililiği yoksa gemi adam cüzdanı alamazsın diye biliyorum. 4.Mühendis çoğu şirkette var geminin büyüklüğüne göre değişiyor.

Son olarak eğer uzakyol mühendis olursan aylık 8 bin TL ile başlarsın baş mühendisken de 18-20 Bin tl en az para kazanırsın. Aylık ortalama 10 Bin TL biriktirdiğini düşünürsek yılda ikramiyeleri saymadan 100 BİN TL eder. 10 yıl denizde kalırsan 1.000.000 TL paran oluyor. İş kurup yaşayabilirsin yoksa o para hemen biter.
Miço
Makine müh den uzakyol vardiya müh e geçiş yapan biri ne gibi sıkıntılar yaşayabilir?Bunun bir sıkıntısı olurmu gemi mak iş okuyana göre?
Miço
Zaten açık var pek sıkıntı olmaz ama bir forumda okumuştum büyük firmalar bu şekilde intibak alıp olanlara pek sıcak bakmıyormuş. Ne kadar doğru bilinmez.
Miço
gerçektende açık varmı sektörde?  '' büyük firmalar bu şekilde intibak alıp olanlara pek sıcak bakmıyormuş. '' bunu görkem abi demişti:)   http://www.denizcisorucevap.com/1121/muhendisligi-gemilerde-uzakyol-vardiya-muhendisi-calisabilir
Miço
Tamam bende aynısını dedim.

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
- Uzakyol Vardiya mühendisliğine geçiş 3000kW Makine Zabitliği'nden ve Makine Mühendisliği intibak eğitimi ile mümkündü. Halen makine mühendisliği mezunları için mümkün.

- 30lu yaşlarına kadar güzel bir birikim yapman çok zor.

- Makine veya güvertede iş kazası riski var. Güvertede halat manevrası veya liman operasyonları sırasında ciddi şekilde yaralanabilirsin. Makinede de bakım onarımlar sırasında yaralanabilirsin.

- Uzakyol Vardiya Mühendisi olabilmek için fakülte okumalısın.
Miço
peki bakım onarımlar sadece limanlarda mı oluyor ? seyirdeyken bakım onarım varsa yaralanırsak nasıl bi yol izleniyor limana kadar bekliyecek miyiz yoksa bi şekilde yardım edebiliyorlar mı ?
Bilgin Denizci
Gemide iş durmaz, yaralanırsan makine ve güverte zabitlerinin ilk yardım eğitimi oluyor. Ciddi yaralanmalarda okyanus seyirlerinde pek birşey yapılamıyor ancak kıyıya yakın seyirlerde karadan yardım istenebiliyor
Miço
Ciddi yaralanmalarda okyanusun ortasında adam bir nevi ölümemi terkediliyor?
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

17 Online
0 Uye ve 17 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2231
Dunku Ziyaretler : 4080
Tum Ziyaretciler : 16950492
...