Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
1.2k
Denizcilik Genel kategorisinde Usta Denizci
12-13 yıl önce mesleğe yeni başlayan 3. kaptan 5bin dolar alırken şuanda bir çok şirkette bu paraya 2. kaptan bile çalıştırmıyor. Bunun sebebi nedir? Çok fazla gemide, gemicilere 2000 lira gibi ücretler veriliyor, ilanlarda 1000 dolara çarkçıbaşı ilanı falan gördüm, gemi küçük ama yinede çok çok az ücretler. İnsan şaşırıyor. Buna rağmen dik kafalı öğrenciler halen meslekte çok para olduğunu falan sanıyorlar, kaptan 6-7 bin dolar alınca onlarda alacaklarını falan sanıyorlar. Durum neden böyle? Neden maaşlar bu kadar hızlı düştü ve düşüşte?

3 Cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Piyasada hızlı şekilde yetişmiş elemanın çoğalması ve global krizler.
0 oy
Miço

Öncelikle şunu söyliyim 1000 dolar alan çarkçıbaşı başmühendis değildir. Başteknisyendir. Yani lise mezunudur.

Dolar arttığından dolayı olabilir. Yani 10 yıl önce dolar 2 tl idi ve 5000 dolar ile başlıyorlardı. Şimdi dolar 5 tl ve 2000 dolar ile başlıyorlar. Türk Lirası olarak yine aynı. Aslında aynı olması bile düştüğünü gösteriyor ama sert bir düşüş yok. Uzakyol 4.Kaptan/4.Mühendis şuanda 1.500 dolardan aşağıya çalışmaz. Dünyada çok ciddi bir ekonomik kriz olursa anca o zaman çalışır.

Usta Denizci
Koskoca uzakyol zabitlerine 1500-2000 dolar yeterince az değil mi? 1850 dolara gemici çalıştıran şirketler var.
Miço
Hocam az ama mesela 1850 dolara gemici çalıştıran şirket 4.kaptan/4.mühendisi 4 bin dolara çalıştırır. Ancak gemiciyi 2-3 bin tlye çalıştıran şirketler 1500 dolar zabite veriyor. Her firmanın farklı bir geliri var. Ben en düşük rakamdan bahsettim yoksa birisi çıkıp ben 3500 dolara başladım bu işe diyebilir.
0 oy
Miço
Bu bölümün en güzel yılları adının güverte olduğu yıllardı... Devletin* saçma sapan izinleriyle sürüsüne bereket saçma sapan üniversiteler duim bölümü açtılar.

Eskiden  İÜ ve DEÜ sektörün ihtiyacını karşılarken hatta son yıllara doğru açıkta mezun bırakırken bir de bunlar türeyip maaşları aşağı çektiler.

Piri Reis, Ktü, Girne, Ordu, Rte üni, İskenderun hatta ve hatta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde biile duim açtılar. Feci şekilde piyasaya mezun pompalıyor bu okullar. Durum böyle olunca da şirket süvari bey'i iyi seçip diğerlerini görevleri zor da olsa kotaracak tam yetişmemiş tecrübe edinmeye çalışan yeni mezunlardan alıyorlar.

Hali hazırda bulunan bu duim bölümlerinden her sene 520 civarında mezun çıkıyor hadi kalanlar, satj bulamayıp sınava girmeyi hak edemeyenleri çıkaralım biz 500 hadi 480 diyelim. Bundan önce bir sürü tecrübeli mezunlar var, ülkenin ekonomik durumu yüzünden karadayken tekrardan denize dönmüş, dönecek bir sürü eski-tecrübeli mezun var...

Bunların dışında para hırsı bürümüş şirket sahipleri de ayrı bir fiyasko oluşturuyor.

Ne diyeyim. Allah sonumuzu hayır etsin.
Usta Denizci
Saydığın KTÜ,Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi  bölümün adı Guverte olduğu zamanlarda da  vardı biraz arastırıp yorum yapalılmlütfen.

İlgili sorular

–7 oy
1 cevap
23 Temmuz 2018 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
0 oy
1 cevap
1 Mart 2022 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
0 oy
2 cevap
3 Eylül 2018 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

11 Online
0 Uye ve 11 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 3352
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16768836
...