Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
725
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Merhaba. Günlerdir denizciliği ve gemi yaşamını araştırıyorum fakat bu işi gerçekten içtenlikle benimsemiş veya güzelliklerini kötülüklerinden daha ön plana koyan, anlatan kimseyi görmedim. Herkes tutturmuş bi "paran yatmaz borçlanırsın yatsa da yarısını öderler, filipinliler bizden daha değerli, yeni mezunsan sektörde iş bulamazsın çok mezun var, hayatın kararır aile yok hayat yok" nedir abi bu? Cidden hepinizin intihar etmesi gerekiyor neden yapıyorsunuz bu işi?

Parası güzel ondan yapıyorsunuz desek 1 kişi bile çıkıp demiyor ki parası gerçekten güzel. Yok "dolar kurunu sabitleyip veriyolar maaşı, bi halta yaramıyor. zaten paranı da ödemiyolar köle olup armatörü zengin ediyosun"

"yok aile yüzü görmezsin, boş vaktin yok gemide sürekli çalışıyosun, süvari olana kadar kölesin hamalsın" nedir abi bu? Cidden bu kadar rezillik, aşağılık bi iş mi bu? Yoksa harbiden sektöre ilgi gösterilmesin diye üstünü mü karalıyorsunuz napıyorsunuz yani. Akla mantığa uygun şeyler söylemiyorsunuz.

Paranızı alamıyorsanız, "7/24 internet yok televizyon telefon yok sadece iş var az biraz da uyuyosun bazen hiç uyumadan hep çalışıyosun" "cezaevinden farksız" diyorsanız neden bu işi yapıyorsunuz? Bi delikanlı adamda çıkıp bunu izah etsin. Desin ki biz ruh hastasıyız köle olmaktan zevk alıyoruz. Veya bunlar gerçek değil çalışma saatin de belli paran da belli desin biri harbiden şu meseleyi izah etsin. Acıtasyonlara, sektörü çamura bulamaya, enteresan triplere, kelime oyunlarına gerek yok. Cidden karakterine güvenen bi abimiz varsa bu sektörü iyi bilen, yalana dolana kelime oyununa başvurmadan izah edebilecek, izah etsin gözünü seveyim.

1 cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle bu sorduğun soruların tek bir kaynağı ve açıklaması var, Türk denizciliği.

Peki neden bu hale geldi, eskiden ne farklıydı dersen Deniz Nakliyat T.A.Ş veya Türkiye Denizyolları İşletmeleri’nin(TDİ) zarar ediyor gerekçesi ile özelleştirilmesi geliyor. Bu olayı şöyle düşünebilirsin, bir işi yapan firmanın sahibi kamu, memur gibi belirli günlerde düzenli ödeme alıyor, maaşı düzenli artıyor ve hem kendi hakkını koruyor diğer yandan çalışanının hakkını da veriyor, koyduğu kurallar özel firmalar için alt limit oluyor gemiye personel bulabilmek ve rekabet için oranın şartından daha iyisini vermek zorunda kalıyor. Diğer firma ise özel ancak muz cumhuriyeti kayıtlı gemilerindeki personellere maaş ödemiyor, şikayet edecek bir birim bulamıyorsun, maaşları istediği gibi düşürebiliyor ve işine gelirse diyor çünkü alternatif kısıtlı ancak adam çok. Senin 5 liraya yapmayacağın işi, geçte yatırsan 3 liraya yaparım diyecek adam piyasada var.

Çoğu gelen genç zabit üniformaya, dolar ile maaşa, dünyayı gezme umutlarıyla pembe rüyalarla geliyor. Ancak gerçek bu değil malesef , bir elin parmaklarını geçmeyecek halen iyi yönetilen özel şirketlere girebilmek için sağlam torpilinin olması gerekiyor. Geri kalan da yaşadığı ortamı aktardığında dışarıdaki senin gibi insanlarda kabullenememe başlıyor.

Paramı alamadığımda ceketimi alayım gideyim durumu malesef bakmakla yükümlü olduğu ailesi olan insanlar için mümkün değil en azından hakkımın bir kısmını da olsa kurtarayım aylarca işsiz gezmekten iyidir gözüyle bakıyorlar.

Bunun dışında çoğu yabancı armatör de dahil olmak üzere geminin ortamını sadece zorunlu olduğu kadar donatır.

Şöyle düşün senin kamyonun var , aman şöför yaz gününde terlemesin diye kazancının yarısı ile kamyona klima mı taktırırsın yoksa onda birine mal olan çakmaklığa takılan vantilatör ile serinlesin diye mi düşünürsün? Şöför her ikisinde de yükü bir yerden diğer yere mecburen götürmek zorunda...
Acemi Denizci
Cevabın için çok teşekkür ederim. Epey faydalı bir yanıt oldu. Hatta duim hayallerimi komple çöpe attım şuanda. Evet üniforması, prestiji ve maaşı çok etkileyici oluyor dışardan bakarken. Her limanda bikaç hafta kalıp dünyayı keşfetme hayalleri falan kuruyorsun üstünde beyaz üniforma, kaptan bey kaptan bey diyip etrafında dört dönen insanlar... Denizciliğin bu duruma düşmesine gerçekten üzüldüm. Pilot olma imkanı olmayan insanların ikinci durağıydı kaptanlık ama içine etmişler anlaşılan. Biraz saçma olacak belki ama kaptanlığa alternatif önerebileceğiniz herhangi bir seçim olabilir mi? Kaptanlık kendine özgü bir iş olduğundan soruyorum. Özgür hissettirecek ve özellikle prestiji, getirisi olacak buna benzer hiç alternatifimiz kalmadı mı gençler olarak? Uçak pilotluğu zaten ulaşılması imkansıza yakın mesleklerden çoğu insan için. Bu işe girmeseydiniz tercih edeceğiniz diğer bir meslek ne olurdu?
Miço
Açıkcası pilotluğun alternatifi "kaptanlık" kısmı beni güldürdü çünkü havacılık ve denizcilik birbirinden çok ayrı alanlar ve kafanda kurduğun şeklini gerçek sanıyorsun. Şahsen havacılıktansa denizciliği tercih etmiş biriyim.
Bunlardan ziyade evet mesleği hep sıkıntılı şekilde duyarsın çünkü coaxem in dediği gibi sıkıntının başı türk denizciliği ama bunun yanında mesleğini cidden severek yapan çokça kişi var. Evet personel sınıfı için daha zor bir meslek gerek maaş, gerek pozisyon olarak. Süvari olana kadar rahat edemezsin diyenlerde şu lafı bilmiyor herhalde; geminin pervanesi süvarinin kıçında döner. Adamlar boşuna o saçları dökmüyorlar.
İlla bu mesleğide ölene kadar yapmak zorunda da değilsin çoğu kişi gibi. Para biriktirip çeşitli şeyler yapabilirsin ki türkiye de kalmak gibi bir gelecek planın varsada zaten para olarak çok sıkıntı çekmeyeceksindir.
Maaş ve şirket olarakta bu tamamen kendi tercihlerine göre değişen aynı zamanda senin kalitene bağlı olan şeyler. Okuması yapması, öğrenmesi diğer bölümlere benzemeyen bir meslek.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
14 Mart 2021 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
–7 oy
1 cevap
23 Temmuz 2018 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
+1 oy
3 cevap
23 Mayıs 2018 Denizcilik Genel kategorisinde atlantik Usta Denizci sordu
0 oy
2 cevap
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

14 Online
0 Uye ve 14 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 3264
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16768748
...