Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.7k
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
Kaptanın her şeyde sorumluluğu var. Ama başmühendisin daha az sorumluluğu var. Başmühendisin bile yaptığı yakıt takibi formlarında vs. kaptanın imzalaması gerekiyor. Bir olay olduğunda çevre kirliliği vs. tüm suç başmühendisin olsa dahi kaptan da cezalandırılıyor. Buna rağmen kaptanla başmühendis eşitmiş gibi görülüyor sizce olması gereken bu mu yoksa değiştirilmesi gerekir mi? İleride başmühendis maaşları 2.kaptan ile aynı olacak şekilde yapılabilir böyle bir imkan var mı? (Gerçi o zaman başmühendisler gemiye çıkmaz ama)
Usta Denizci
Bazı şirketler az da olsa kaptanın maaşını fazla ödüyor. Çoğu şirket ise dediğin gibi aynı ödüyor. Bunun sebebi tam olarak bilemiyorum fakat baş mühendis sayısı kaptan sayısından daha az, yani bilemiyorum ama bence ikisinin aynı almasında sorun yok gibi duruyor.

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle şu önyargıyı silelim.

- Gemi Kaptanı ile Baş mühendis rütbe olarak eşit mi?

Hayır, kesinlikle eşit değildir. Gemide herkes Gemi Kaptanı’na bağlıdır ve rapor vermek zorundadır. Yabancı gemilerde Baş Mühendis’in rütbesi Chief Engineer ‘dır. Aynı 1. Zabitin rütbesinin Chief Officer olması gibi. Yani pratik ve teoride Chief Engineer ve Chief Officer eşittir. Maaş skalaları buna göre belirlenir.
Miço
Yani master/captain le chief engineer denk değil. durum şu görseldeki gibimi? vhttps://imgur.com/a/1K0qrW3
Miço
Rütbe olarak tabii ki eşit değil ama maaş olarak eşit oluyor. Kaptanla 2.kaptan arasında bir maaş verilebilir aslında ama direkt 2.kaptan=Başmühendis denirse mühendisler itiraz etmez mi bu olaya? Birde bu sadece Türk gemilerinde mi böyle, yurtdışındaki gemilerde mühendisler daha alt kademeymiş galiba.
Bilgin Denizci
maaş olarakta eşit değildir. Skalaya göre eşit olabilir ancak Kaptanların sefer bonusları, az tugboat kullanım bonusları vs var.
Miço
Başmühendis kaptanla 2.kaptan arasında bir konumdamıdır yani?
Bilgin Denizci
Baş mühendis = Chief Engineer
1. Zabit (2. Kaptan) = Chief Officer

Baş mühendis yetki olarak makine departmanının başıdır, 2. Kaptan ise yetki olarak güverte departmanının başıdır. İkisi de Gemi Kaptanı’na bağlıdır.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
+1 oy
2 cevap
31 Aralık 2020 Denizcilik Genel kategorisinde denizdvn Acemi Denizci sordu
0 oy
1 cevap
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

16 Online
0 Uye ve 16 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 15845
Dunku Ziyaretler : 3375
Tum Ziyaretciler : 16902571
...