Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
469
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
sen herkese yok denizcilik zor, yok denzici olamassan özgür olamassın, eskisi gibi para yok , özgürlüğünüzü satarsınız dersin, zor meslek yapamassınız dersin dersin o zaman sen niye bu mesleğin içindesin? cvp bekliyorum bu soruya kesin. şey deme sakın ben deniz sevdalısıyım felan filan gülerim.bes belli sende para için özgürlüğünü satmıssın.
Usta Denizci
Kardeşim sanırım Görkem abiye yolladın bu mesajı, biraz daha saygılı bir şekilde yazarsan daha iyi olurdu, denizde önceden mesleğe başlarken 3. kaptanlar 5bin dolarla başlardı, şimdi bu paradan daha düşüğe kaptan çalıştırıyorlar, bazı şirketlerde 750 dolara gemici çalıştırıyorlar, piyasada inanılmaz şekilde yabancı personel kaynıyor (azeri, hint, rus, özelliklede kaliteli tayfa olan filipinli) doldu ve bunların çoğu Türklerden çok daha ucuza kaliteli çalıştıkları için Türk şirketler ciddi şekilde yabancı personele dönüş yapıyorlar, Türk kaptanlar bile İngilizce konuşamazken filipinli bir gemici konuşabiliyor. Asla ama asla eski paralar ödenmeyecek, dolayısıyla mesleğin altın zamanlarında başlayanlar çöküş dönemini girdikleri için tavsiye etmiyorlar, 45 yıl kaptanlık yapmış bir kaptan "deniz bitti" diyip evde biriktirdiklerini yiyorsa ve aşık olduğu meslekten uzak duruyorsa vardır bir bildikleri, şu bir kesin ki denizcilik ciddi anlamda para kazandıran bir meslekten çıktı. Çoğu şirkette sgknız bile olmaz, emeklilik hakkınız olmaz, dışarıdan bağkur ödersin 3 kuruş para alırsın emekli olunca, denizde aralıksız yıllarca çalışılmaz çünkü fiziksel olarak veya ailevi durumlardan dolayı iş hayatın ve kontratın sürekli devam etmez, her kontrattan sonra denizci inip çıkmayacağı tarihi düşünür.  Eğer denizi ve gemi yaşamını bir tarz olarak yaşamayı istiyorsan o zaman denizci ol, ama sadece para için gireceksen asla aradığın parayı bulamazsın, İTÜ, KTÜ mezunlarına bak çoğunluğu en iyi şirketlere girdikleri halde 5-6 yıl çalışıp bırakmış kişilerdir. Sonra maddi durumdan dolayı yine çıkmak zorunda kalmış kişilerdir. Eğer gerçek maaşları merak ediyorsan google da denizci sitelerine bakmak yerine facebookta gerçek iş ilanlarının olduğu gruplara üye olmanı tavsiye ederim.

Meslekte şirketlerin %30'u maaşı aksatmaz, kumanyayı aksatmaz ve gemileri eski değildir, kondisyonlu gemilerdir.

Şirketlerin %50'si çok düşük maaş verir, ödemeler sürekli aksar, berbat personelle denizde aylar geçirmene sebep olur, kumanyada 2 teneke zeytinin, 2 kutu peynirin hesabı yapılır yarım yamalak gelir, gemiler 17-18 yaş üstü ve eski tip gemiler ciddi anlamda bezdirici pislikliğe ve yaşanmazlığa sahipdir.

Şirketlerin %20'si ise asla ama asla kaptan ve çarkçıbaşı harici maaş ödemez, sürekli olarak aracılar yoluyla insanları kandırır ve aylarca bedava çalıştırdıktan sonra indirirler, bu gemilerde ciddi kumanya sıkıntısı ve aşırı tehlikeli işlere (ambar kapağına sıkışma, ambara düşme, tankda gazdan zehirlenme, tehlikeli durumda denizden demir almada vs.) gemiden indiririm tehditiyle iş yaptırma olur.

Facebooktaki gemi iş ilanları sayfalarına üye olup gerçek maaşları görmeni tavsiye ederim, o %30'luk kısımdaki iyi gemilerde çalışacağını düşünüyorsan yıllarca mümkün değil, tecrübeli tayfalar bile işsiz. Ayrıca zabitlerdede her zaman aynı tonajlarda tecrübe arandığı için girme şansın çok düşük. Bence bu sorularını facebooktaki grupta sorsan yüzlerce kişiden mesaj alıp değerlendirebilirsin.
Usta Denizci
Senden bir isteğim var, bu belgeseli izlersen çok sevinirim.

https://www.youtube.com/watch?v=PheZ55kAEdY&t=245s
Acemi Denizci
tmm izlicem usta.

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle işin zorluklarını bilmeden çoğu kişi sadece para, gezmek ve havası için geliyor gemiye. O arkadaşlar birkaç ay sonra ağlayarak eve dönüyorlar. Bu nedenle işin iyi yanlarının yanı sıra zorluklarını da anlatıyorum.

Benim gemiye stajyer olarak çıktığım 2003 senesine ve zabit olarak başladığım 2007 senesine göre durumlar çok farklı. Eskiden zabitken bizi şirketler ararken şimdi şirketlerin kapılarında aylarca iş arayan yeni mezunlarla dolu ve bu kadar gemi yok. Maaşlar artmak yerine azalıyor.

Ben mesleki olarak en yüksek seviyeye çıktıktan sonra karaya geçtim ve halen karada çalışıyorum. İşin yönetim kısmındayım. Ancak bu 1000 kişiden 10 kişinin yapabildiği birşey. Hiçbir zaman yeterli bilgiye sahip olduğumu ve gelişmenin kötü olduğunu düşünmedim. Mesela Gemi Kaptanı olduktan sonra o kadar yoğunluğun arasında gidip birde yüksek lisans bitirdim ve akademik olarak bir seviye yukarı çıkmaya çalıştım.

Özgürlüğünü ve hayatını satar, gemide sadece karşılığı tam olmayan kağıt alırsın bu görüşüm bir tek benim için değil her deniz emekçisi için geçerlidir. Bu işin içine girmeden klavye delikanlılığı yapmak kolay ;)
Acemi Denizci
düzenledi
abi o zaman sen neden başlarda bırakmadın merakım bu niye kimse bırakmıyor başta zaman geçmemişken, özgürlük yoksa.  ben senin ne demek istediğini anladım  fakat insanlar çelişkili ifadeler veriyorki bitik durumdayız.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
8 Ağustos 2020 Denizcilik Genel kategorisinde Denizhayranı1914 Miço sordu
0 oy
1 cevap
3 Ağustos 2018 Denizcilik Genel kategorisinde xzczxczxc Miço sordu
0 oy
1 cevap
13 Ocak 2019 Denizcilik Eğitimi kategorisinde Mehmet ates Acemi Denizci sordu
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

25 Online
0 Uye ve 25 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2078
Dunku Ziyaretler : 4650
Tum Ziyaretciler : 16974796
...