Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
372
Denizcilik Genel kategorisinde Usta Denizci
Dublikasyon (cihaz çiftleme) ne zaman yapılabilir? Sadece liman-giriş çıkışlarında mı yapılır? Radar sadece x band ve y banda mı sahiptir? Çiftleme sırasında ikiside aynı bandda ve aynı mesafe üzerine mi ayarlanır?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci

X Band ve S Band var. 

S-band Radarlar 8 ile 15 cm dalga boyunda ve 2 ile 4 GHz frekans aralığında çalışırlar. Dalga boyu ve çalışma frekans aralığından ötürü uzak mesafedeki cisimlerin radarda gözleminde kullanılırlar. Daha az hassasiyete sahiptirler ve yağmur veya deniz suyu serpintisi gibi küçük cisimlerden fazla etkilenmezler. Gemilerde kullanılan S-band radarlar genelde 10 cm dalga boyunda ve 3 GHz frekansta çalışırlar.

X-band Radarlar ise 2.5 ile 4 cm dalga boyunda ve 8 ile 12 GHz frekans aralığında çalışırlar. S-band radarlara kıyasla daha düşük dalga boyu olduğu için daha küçük cisimlere karşı daha hassastırlar. Örneğin yağmur ve deniz suyu serpintilerinden S-band radarlara kıyasla daha çok etkilenirler. Gemilerde kullanılan X-band radarlar genelde 3 cm dalga boyunda ve 9 GHz frekansında çalışırlar. SOLAS’a göre 1 Eylül 1984 yılından sonra yapılmış 500 GRT üzeri tüm gemiler en az 1 adet X-band radara sahip olmalıdırlar. X-band radarın en önemli özelliği, seyir emniyetinden ayrı olarak SART sinyallerini ekranında göstermesidir. S-band radarlar ise SART sinyalini ekranlarında gösteremezler.

Fakültede dersi var, derse girince öğreniyorsun hangi durumlarda kullanıldığını.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap
19 Ağustos 2020 Denizcilik Genel kategorisinde Egegiray Miço sordu
+1 oy
1 cevap
7 Eylül 2023 Stajlar kategorisinde olmasigereken Acemi Denizci sordu
0 oy
1 cevap
14 Nisan 2022 Stajlar kategorisinde dead reckoning Acemi Denizci sordu
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

17 Online
0 Uye ve 17 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 9881
Dunku Ziyaretler : 3375
Tum Ziyaretciler : 16896607
...