Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
982
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
Sektörde darlıktan bahsediyorsunuz fakat tüm iş kollarında darlık var malum her yere üniversite açılmasından dolayı.Ama siz daha iyi biliyorsunuz iş bulunamayacak derecede mi çok bir darlıktan bahsediyorsunuz? 2.sorum zabitlerin maaşları TR şartlarında kötü değil borç içinde çoğu demiştiniz sebebi tüketimden mi yoksa maaş ödenmemesi gibi bir durum mu?

2 Cevap

+1 oy
Usta Denizci
2 yıllık 2017 mezunuyum, 1 yıllık açık deniz stajım var. 1 yıl birisine bedava hizmet etmem gerekiyor ve etmekte istiyorum staj bitmesi için. Yine de almıyorlar adam bolluğundan dolayı. İngilizce arıyorlar, fakülteleri kendi aralarında yarıştırıyorlar, fakülteliler bile gemi bulamıyor. Benim okulumun 14-15 yıl önceki mezunlarını telefonla ararlarmış lütfen gel bizde çalış diye. İşler çok değişti çok.
Miço
Denizcilik belki eskiden öyledir ama ben 2 yıllıkların tüm sektörlerde IT sektörü hariç ezildiğini gördüm siz 4 yıllığa tamamlasanız bile iş bulamayacağınızı mı düşünüyorsunuz?Benim tanıdığım biri staj bulmak zor sonrası o kadar da zor değil dedi İTÜ gibi sektörde öncü okulları iyi derecede ingilizce ile bitirsem yine de umut yok mu diyorsunuz.
Usta Denizci
İTÜ'lüye iş var. 4 yıllıklarda genel olarak staj bulma zorluğu var.
Miço
Staj için de sanırım bazı şirketlerle veya klüplerle aramızın iyi olması gerek
0 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle son 10 senede Türkiye'de okul sayısı 2 katından fazlaya, aday öğrenci sayısı da 5 katından fazlaya yükseldi.

Dünya üzerinde toplam gemi sayısı da buna göre yükseliş göstermiyor, aksine diğer ülkelerden de aday öğrenci sayıları 5-6 katına çıkıyor.

2014 yılında Dünya üzerindeki toplam gemi sayısı 47,797 iken 2019 yılında bu 51,684 olmuş. Yani yaklaşık 4000 gemi artmış. (http://infomaritime.eu/index.php/2020/05/07/top-15-shipowning-countries/)

Türkiye'de ise durum daha kötü 2010 yılında 962 adet yük gemisi varken 2019 yılında 731 adet'e gerilemiş. Türkiye'nin zaten balıkçı teknesi vs. işin içine girerse 300gt 'dan büyük filosu 1260 gemi. (https://atlantis.udhb.gov.tr/istatistik/istatistik_filo.aspx)
Miço
Abi peki gemi makina müh. için aynı mı ona gemicilik sektöründe en kolay iş bulan bölüm deniliyor yani sonuç olarak gemi sayısı artmıyor e iş varsa tek bir sebep kalıyor o da mezun olamıyorlar ya da bu işi uzun süre yapmıyor.Bir de niye tüm zabitler ya da kaptanlar güverte değil makine oku diyor.(Siz belki dahil değilsiniz dir tabi siz ne önerirsiniz sizden de duymak güzel olur)?
Bilgin Denizci
Bundan 4-5 sene önce Denizcilik Fakülteleri az iken öyleydi, 3-4 okuldan makine mezunları çıkıyordu piyasada değerliydi. Şimdi okullar arttı makine mezunları da çoğaldı, hatta normal makine mühendisleri ve gemi inşa mühendislerine ek 6 aylık kurs ile ehliyet verdiler. Yani o devir zaten bitti.
Miço
Yorumların için teşekkürler abi uğraştırdım sizi şu an sektör kötü yani bakalım bir Tercih dönemi gelsin IT sektörü ile denizcilik arasındayım IT tercih edicem sanırım.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

11 Online
0 Uye ve 11 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2347
Dunku Ziyaretler : 4945
Tum Ziyaretciler : 16761592
...