Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
682
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
Günlerdir düşünüp düşünüp duruyorum ama yinede bi açıklama getiremedim. Genellikle kaptanlık mesleğini yapanların bir çoğundan keşke karada çalışsaydım lafını duyuyoruz. Ama insan ayda 50-60 bin tl aldığı bir işten nasıl sıkılabilir aklım almıyor. Üstelik masa başı stabil bir işte değil sürekli hareket halinde ve dinamik bir iş. Tabiki aile özlemi vs oluyordur ama bence tam bekarlara göre bir iş. Bir an önce üniversite sınavına girip duim kazanmak için can atıyorum.

2 Cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle 50-60bin almıyorsun. O seviyeye ulaşabilmen için minimum 10 sene çalışman gerekiyor.

Maaşın gemiye katıldığın gün başlar, ayrıldığın gün kesilir. Normal şartlarda insan psikolojisi ve evrak yenileme vs gibi nedenlerle yılda 7-8 aydan fazla zaten kimse çalışmıyor. Bu da aldığın maaş x 7 ay / 12 ay oluyor. Böylece ortalamada o kadar çektiğin cefa ve sattığın özgürlüğünün bedeli olmadığını, zaten karada iyi bir pozisyondaki bilgisayar mühendisi veya inşaat mühendisi kadar aldığını görüyorsun.

Gemideyken ne aldığın arabanın keyfini sürebiliyorsun, ne de kazandığın paranın. Düzenli olarak 12 ay boyunca gelirin olmadığı için uzun vadede çok fazla bir birikimin olmuyor.
Miço
Peki abi bazı şirketler 3+1 kontrat yapıyorlarmış 3 ay gemide maaşını alıyorsun 1 ay karada o ne derece doğru ve bu yöntemle 12 ay maaş alamaz mıyız
Bilgin Denizci
Maaşa +1 olayı izin parasıydı ancak bunu çoğu şirket halihazırda kaldırdı. 3 ay kontrat hemen hemen hiçbir Türk firmasında yok şu anda.
Usta Denizci
Ömrümde 3+1 kontrat hiç yapanı görmedim.
+1 oy
Usta Denizci
Kardeşim senin derdin ne? Kim 50bin lira maaş alıyor? Yok öyle bir şey, bir avuç kimyasal tanker kaptanı var onlar o maaşları alıyor geri kalanların maaşlarıda aşağı yukarı belli zaten.
Miço
Halk arasında öyle rivayetler var abi kaptanlar en aşağı 10 bin dolar alır vs vs gibi
Usta Denizci
5 yıl uzakyol kaptanı tecrübesine sahip kimyasal kaptan tankeri maaşı 10bin dolardır. Mesleğin zirvesidir. Zirveden bahsetmek gerçekten mantıksız. 4 yıl fakülte + 3 yıl uzakyol vardiya zabitliği + 3 yıl uzakyol birinci zabit + en az 5 yıl uzakyol kaptanlığı en az 13-14 yıl düşün, ve en az düşün. 15 yıl sonrasından bahsediyorsun ve zirveden bahsediyorsun. Bana mantıklı gelmedi.
Usta Denizci
6 yıl tıp + en az 1 yıl TUS hazırlık + 4 veya 5 yıl uzmanlık, 11-12 yıl tıp eğitimi almış uzman doktor bile 1000 dolar maaş alıyor, sen diyorsun ki gemi kaptanı 10bin dolar alıyormuş, sence mantıklı mı?
Miço
Bence de mantıklı değil ama rivayet işte
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

10 Online
0 Uye ve 10 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 3482
Dunku Ziyaretler : 4355
Tum Ziyaretciler : 16943763
...