Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.6k
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Gerek youtube gerekse forumlarda Türkler cruise gemilerinde zabit veya kaptan olarak çalışamaz diyosun ama ben gerek fakültedeki hocalarıma sorarak gerekse youtube daki bir videoya denk gelerek bunun doğru olmadığını düşünmeye başladım hocalarımız gerekli dilleri ve mesleki beceri olarak yeterli düzeyde olursak o gemilerde çalışmamızın mümkün olacağını söyledi bu arada youtubedaki video için Alican Öncül yazarak aratabilirsiniz.

Ayrıca bir sorum var . İTÜ'nün diploması uluslararası bir diplomadır neden Avrupa bayraklı bir gemide İTÜ den mezun olmuş bir insan çalışamaz ?

Son olarak en son pilot olmaya çalışıyodun diye biliyorum abi o durumun noldu ?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Bahsettiğin geminin ETS tur tarafından kiralanan gemi olduğunu zaten köprüüstü ve makine ekibinin Türk olduğunu (Çeşme - Yunan Adaları) arasında olduğunu da öğrenmişsindir diye düşünüyorum.

İkincisi Cruise gemilerinde çalışmak mesleğin çok ileri noktası demek değil, artık yaşanılan Corona pandemisinden dolayı zaten 3er 5er Cruise gemileri söküme Aliağa'ya gelirken sektörde hedefin bu olmasın.

Cruise gemilerinde okulda aldığın eğitimden yada dil bilginden önce "Bridge Team Management" önemlidir. Acil bir durumda herhangi bir dili sonradan öğrenen bir personel panik ile doğru ve net olarak kendini ifade edemeyebilir. Bu durumda risk almak istemedikleri için Kaptan ve Zabitleri aynı milliyetten ana dili aynı olması için tek ülkeden seçerler. (hepsi İtalyan, İsveç, Norveç, Danimarka vs gibi) Bunun yanında birde şirket prosedürleri vardır, tamamen milliyetçilik yapıyor olabilirler.Mesela bizim Türk Bayrağı'nda yabancı personel çalışmasına müsade edilmiyor, bu başka ülke bayraklarında Zabitan sınıfının sadece o ülke vatandaşı olmasını zorunlu tutuyor olabilir.

Gemilerde çalışmak için diplomadan önce "ehliyet" gelir. Hiçbir gemiye yada yabancı bayrağa diploman ile kabul görmüyorsun. Avrupa Birliği ülkeleri bizim yeterliliğimize endorsement yani eş yeterlilik vermiyorlar. Bunu atlatmanın yolları var örneğin İngiltere'de tekrar okuyup sınavlara girmek gibi ancak hem maliyet hemde zaman olarak faydası olmuyor. En fazla İngiliz Bayraklı gemide çalışırsın ama zaten aldığın maaş o bayrakta çalışan Hintli veya Filipinli kadar olacaktır. Zaten o kadar parayı herhangi bir yabancı armatörün Panama, Malta, Liberya bandıralı gemisinde alınabilir.

Pilotluk lisansım var, ticari pilotluk sınavlarımı halletmeye çalışıyorum.
Miço
ETS'nin cruise gemisinde çalışılabiliyor diyince heyecanlanmıştım instagramda gördüğüm devasa içinde avm vs olan cruise gemisi gibi zannetmiştimde internetten bakınca hayallerim yıkıldı. Abi o içinde avm vs bulunan cruise gemilerinde çalışmamız heralde milyonda 1 olasılık.
Acemi Denizci
Youtube a  Alican Öncül yazarak o tür gemilere nasıl gidildiğini görebilirsin.
Miço
Videonun bir kısmını izledim fakat adamın hangi okuldan mezun olduğunu tam anlayamadım. Hangi okul hangi bölümden mezun olmuş?
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

22 Online
0 Uye ve 22 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2040
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16767524
...