Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.0k
Denizcilik Eğitimi kategorisinde Acemi Denizci
Merhaba hukuk fakültesinden mezun oldum 23 yaşındayım ancak denizci olma hayalim olduğunu sonradan fark ettim ve uzakyol kaptanı olmak istiyorum. Şuan sınava hazırlansam ingilizce hazırlık normal öğrenim süresi ve stajla beraber 30 yaşında mezun oluyorum. Sizce değer mi arkadaşlar? Ve 30 yaşında mezun olursam iş bulma açısından sıkıntı yaşar mıyım tecrübesiz 30 yaşında birini işe alırlar mı? Tecrübelerinize ihtiyacım var. Şuan mezun arkadaşlar staj bulmada zorluk çekiyormuş sanırım Ayrıca şunu da sormak istiyorum kaptanlık kurslarıyla yakınyol kaptanı olabiliyoruz sanırım ordan uzakyol kaptanlığına geçiş var mıdır (hizmet ile)zorlukları nelerdir? Baya uzun bir yazı oldu ama cevap verirseniz sevinirim

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci

Eğer kendini geliştirirsen (hem ingilizce hemde mesleki olarak) iş bulma ihtimalin fazlalaşır. Ancak gemiye gittiğin zaman üzerindeki zabitler senden yaşça küçük olmasına rağmen amirin pozisyonunda olacaklar.

Fakülteyi bitirince "Güverte Stajyeri" olarak mezun oluyorsun, Gemi Adamları Sınavları ve YDS sınavından sonra "Uzakyol Vardiya Zabiti" oluyorsun. Gemi Kaptanı olman için önünde epey bir sene olacak yani :)

Kurs mezunları 3000gt Vardiya Zabiti ehliyeti alıyorlar, ancak kurumsal şirketler tarafından pek fazla tercih edilmezler. Uzakyol'a geçiş mümkün. 24 ay Vardiya Zabiti olarak gemide hizmet yaptıktan sonra Gemi Adamı Sınavı ve YDS 'de gerekli puanı alarak Uzakyol Vardiya Zabiti olabiliyorsun. Ancak 1. Zabit olacağın zaman tekrar kursa gitmen gerekecek. En son yönetmelikte bu geçiş yolunun kapatılacağı söylentileri vardı, en son çıkan yönetmelikte 3000gt Kaptan yeterliliğinden Uzakyol'a geçiş kaldırılmıştı.

Acemi Denizci
Sınırlı kaptandan uzakyola geçiş kaldırıldı dediniz sınırlı kaptan nedir? Yakınyol Vardiya zabitinden farkı ne? Yakınyolda şuan geçiş mümkün doğru mu anladım kavramlar birbirine karışıyor. Ayrıca 1. Zabit olunca niye kursa gitmemiz gerekiyor sınavla yükselmiyor muyuz?
Bilgin Denizci
Karışıklığı önlemek için sınırlı kısmını düzelttim (Sınırlı Vardiya Zabiti ve Sınırlı Kaptan 500gt altı küçük tekneleri kapsıyor)

Yakınyol diye bir tanımlama yok, 500-3000gt bunu ifade eder. Yani tonaj ve boyut olarak okyanus seferine uygun olmayan ancak yakın ülkelere (Karadeniz-Akdeniz) sefer yapan gemiler gibi düşünebilirsin.

Kurs mezuniyetinden sonra önce 12 ay staj sonrasında İngilizce ve Gemi Adamı Sınavları ile 3000gt 'a kadar Vardiya Zabiti ehliyetini alıyorsun. Ehliyetini sınırsız (UZAKYOL) çevirmek için 24 ay hizmet, tekrardan dil ve Gemi Adamı Sınavları ile Uzakyol Vardiya Zabiti oluyorsun.
Yani yeterlilik aynı ama grostonaj sınırı olmuyor, kotalı paketten sınırsız pakete geçmiş gibi oluyorsun.
Ancak bu geçiş ne kadar süre devam edecek belirsiz. Yeni bir düzenlemeyle kaldırılması gündemdeydi. 3000gt Kaptan'dan sınavlar ile Uzakyol Kaptan'a geçiş kaldırıldı bir önceki yönetmelikle.

Uzakyol Vardiya Zabiti olarak - 36 ay hizmet ve sınavlardan sonra  Uzakyol 1. Zabit olabilmek için öncelikle IMO 7.01 müfredatını alman gerekir bu da 4-5 ay civarı ek kurs alman gerekiyor anlamına gelir.

Yani kısacası 4 senelik Fakülte mezunu olmadığında olay kestirme gibi görünse de sürekli, hizmet sınav,kurs döngüsüne giriyorsun.
Acemi Denizci
"3000gt Kaptan'dan sınavlar ile Uzakyol Kaptan'a geçiş kaldırıldı bir önceki yönetmelikle." Yazdınız ancak öncesinde "bu geçiş ne kadar süre devam edecek belirsiz. Yeni bir düzenlemeyle kaldırılması gündemdeydi" dediniz. Bir çelişki söz konusu dediğinize göre kursla kaptan olup uzakyola geçiş kaldırıldı yönetmelikte. Ancak öncesinde bu geçiş yeni bir düzenlemeyle kaldırılacak diyorsunuz kaldırıldı mı kaldırılacak mı ifadelelerinizden bir anlam çıkaramadım.
Bilgin Denizci
3000gt Kaptan'dan Uzakyol Kaptan'lığa geçiş hizmet+sınavlarla mümkündü kaldırıldı.

3000gt Vardiya Zabitliği'nden Uzakyol Vardiya Zabitliği'ne geçiş hizmet + sınavlarla mevcut durumda mümkün. Ancak yeni çıkacak yönetmelikle bunun da kaldırılması gündemdeydi. Daha yeni yönetmelik henüz çıkmadı, çıkarsa bu geçişin ne kadar süreceği veya ne zaman kaldırılacağı belli olacak bunu kastettim.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

18 Online
0 Uye ve 18 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 17876
Dunku Ziyaretler : 3375
Tum Ziyaretciler : 16904602
...