Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
179
Gemi Yaşamı kategorisinde Usta Denizci
1-) Gemi içi kavga, dövüş, hakaret durumları DPA'mı, personel müdürüne mü şikayet edilmeli? Şirketten kime nasıl şikayet edilmelidir?

2-) Kavga sonrası hangi kurumları nasıl şikayet edilebilir? TC bayraklı ve yabancı bayraklı gemilerde şikayet kurumları hangileri olmalıdır? Cezası nedir, gemi bağlanır mı?

3-) Vardiyasını diğer zabite tutturan, gereksiz iş yükü bindiren kaptana ne yapılabilir?

1 cevap

0 oy
Usta Denizci
  1. Gemi içi kavga, dövüş veya hakaret gibi durumlar genellikle gemideki disiplin sorumlularına (genellikle Güverte Şefi veya Makine Şefi gibi) veya güverte veya makinelerden sorumlu personele bildirilir. Ancak, ciddi durumlarda veya gemi personeli arasında çözülemeyen anlaşmazlıklarda, DPA'ya (Designated Person Ashore - Karasal Yetkili Kişi) veya personel müdürüne başvurulabilir. DPA, gemi personelinin haklarını korumak ve sorunları çözmek için atanmış olan kişidir. Şirket içi prosedürler ve geminin uygulamalarına bağlı olarak, farklı durumlar için farklı şikayet yöntemleri olabilir.

  2. Gemi içi kavga gibi durumlar genellikle geminin kaptanı veya DPA'ya rapor edilmelidir. Ancak, gemi personeli arasındaki anlaşmazlıkların çözülememesi durumunda veya ciddi ihlallerde, ilgili gemi yetkilileri tarafından geminin bayrak taşıdığı ülkenin yetkili makamlarına veya denizcilik otoritelerine bildirilmesi gerekebilir. TC bayraklı gemiler için Türk Denizcilik Otoritesi, yabancı bayraklı gemiler içinse ilgili ülkenin denizcilik otoritesi veya uluslararası denizcilik kuruluşlarına (örneğin, IMO) başvurulabilir. Cezalar ve geminin bağlanması gibi yaptırımlar, ihlalin ciddiyetine ve geminin bulunduğu yasalara göre değişir.

  3. Vardiyasını diğer zabite tutturan veya gereksiz iş yükü bindiren kaptanla ilgili şikayetler genellikle gemi mürettebatı tarafından geminin insan kaynakları veya personel yönetimi bölümüne yapılabilir. Eğer sorun, gemi personelinin güvenliğini veya gemi operasyonlarını tehlikeye atacak kadar ciddi ise, DPA'ya veya geminin sahibi veya işletmecisine bildirilmelidir. Şirket içi prosedürlere ve geminin politikalarına bağlı olarak, şikayetin nasıl ele alınacağı ve kaptana karşı hangi adımların atılacağı belirlenecektir.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
+1 oy
1 cevap
22 Nisan 2019 Gemi Yaşamı kategorisinde Lotis Acemi Denizci sordu
+2 oy
1 cevap
7 Mart 2017 Gemi Yaşamı kategorisinde Kerem Mahir Acemi Denizci sordu
+1 oy
1 cevap
20 Ağustos 2015 Gemi Yaşamı kategorisinde rending Acemi Denizci sordu
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

13 Online
0 Uye ve 13 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 5605
Dunku Ziyaretler : 4080
Tum Ziyaretciler : 16953866
...