Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.4k
Gemi Yaşamı kategorisinde Miço
gemide alkol içebiliryormuyuz şirket politikası izin vermiyor diyelim illegeal bir şekildi bira rakı içebilirmiyiz ve bunu gören gemi personelleri karışır veya müdehale edermi

2 Cevap

0 oy
Acemi Denizci
düzenledi
Mürettebat üyelerinin gemi içerisinde sert alkollü içecek bulundurması ( şarap ve bira hariç ) tamamen yasak. Yani burdan vardığım sonuç bira ve şarap tüketiminde bir sıkıntı yok .Yaptığım araştırmalar sonucunda öğrendiğim bir bilgi yani tecrübeyle sabit değil ama birçok kaynaktan edindiğim bilgi bu yönde . Onun dışında yasadışı uyuşturucu tüketimi gemi dışında dahi olsa işten çıkarılmaya sebep oluyor. Geminin yanaştığı limanda mürettabat üyelerinin alkol tüketip sarhoş bir şekilde gemiye girmeleri de yasak ve işlem uygulanmasına sebep oluyor.Sarhoşluk da BAC analizi ile anlaşılıyor . Yani ben gemide içmedim gibi bir şey söz konusu olmuyor . Gemiye yüksek alkollü bir şekilde kesinlikle girilemiyor .  Düzenleme : Cevabın çok net olmadığını fark ettiğim için özet geçmek istedim :). Yüksek alkollü içecekler dışında alkol tüketilebiliyor ama alkol tüketiminden sonraki 4 saat içinde herhangi bir planlama ya da planın uygulanması söz konusu değil . Vardiya sırasında , yakıt ikmali sırasında , limana yanaşma ve halat manevraları sırasında alkollü olunmaması gerekiyor .
0 oy
Bilgin Denizci

Gemide eğer şirket tarafından belirlenmiş "sıfır alkol" kuralı var ise şarap ve bira dahil içki bulundurulamıyor. Sadece alkolsüz bira (malt suyu) izin veriliyor.

Bunun dışında Gemi Kaptanı habersiz olarak tüm personelin gemi kamaralarını arama yetkisine sahip. Eğer ki yasaklanmış bir madde bulunursa iş akdinin feshine gider. İş akdi feshiyle T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda kurulu olan Gemiadamı Disiplin Komisyonu'na bildirim yapılır. Buradan disiplin cezası çıkar ki bu belirli süre gemilere çıkış yasağından ehliyetin iptaline kadar gidebilir.

Vardiya görevinde olanlar ise Gemi Kaptanı veya disiplinden sorumlu 1. Zabit (2. Kaptan) ve 2. Mühendis tarafından gemide bulunan Alcotest ile gerek görüldüğü takdirde teste tabi tutulur. Gemi Kaptanı tarafından yine şirkete raporlanır ve vardiyası kesilir. Yine şirket tarafından Gemiadamı Disiplin Komisyonu'na raporlanır.

 

Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

13 Online
0 Uye ve 13 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 3622
Dunku Ziyaretler : 4080
Tum Ziyaretciler : 16951883
...