Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.0k
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
Herkese merhaba, merak ettiğim bir şey var; mesela türkiyede bir denizcilik okulunu okuyup gemiadamı cüzdanı alıp bu mesleği icra etmeye başladım. yarın öbür gün elime bir fırsat geçti ve abd, almanya veya türkiye'den daha medeni başka bir ülkeye göçüp orada vatandaşlık alıp türk vatandaşlığını terk ettim. bu durumda benim eğitimim, yeterliğim, tecrübem tamamen çöp mü oluyor yoksa başka bir ülkede de mevcut yeterliğime denk olarak o ülkenin belgesini almak sözkonusu mu? iş fırsatları türkiye'ye göre ne yönde değişiklik gösterir? fakat şunu belitmeliyim, türk vatandaşlığından çıkınca türk gemiadamı cüzdanı da iptal olacağı için denklik belgesi vs. değil de doğrudan başka bir ülke cüzdanını kastediyorum. yoksa sıfırdan bir denizcilik okuluna mı girmek gereklidir? bu konuda bilgisi olan veya bilgi kaynaklarına yönlendirebilecek tecrübeli arkadaşların yorumlarını dört gözle bekliyorum.

1 cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
Öncelikle eğitimin zaten yeterli olsa o ülkelerden endorsement (eş yeterlilik) alabilirsin. Ancak ABD, Avrupa ülkeleri endorsement alamadığımıza göre demek ki eğitimimiz sayılmıyor. Sadece Malta, Panama, Liberya, Marshall Adaları gibi ülkelerden alabiliyoruz. Bu da dediğim gibi eş yeterlilik, yani direk orasının ehliyeti değil. Türk ehliyetin dolunca bunlarda otomatik doluyor. Türk ehliyetin olmazsa bunlarda olmuyor.

İş fırsatları yönünden biraz avantaj olabilir ancak hiçbir ülke öyle kollarını açmış şekilde yabancılara vatandaşlık vermiyor :) Verdikleri sadece oturma ve çalışma izinleri. Tabi bunu da denizcilik sektörü için asla vermiyorlar, ancak IT vs. gibi karada çalışacak bir sektörde olman gerek.
Miço
bilgi verdiğiniz için sağolun. tam olarak demek istediğim şey denizcilik kanalı ile yurtdışı değil de, başka bir alandaki eğitimim ve imkanlarımla yurtdışına çıkmayı kastediyordum. söylediklerinizden anladığım kadarıyla gemiadamı cüzdanımda ne yeterlik yazarsa yazsın bunu bir başka ülkeye yeni cüzdan çıkarmak adına kabul ettiremiyoruz. peki başka ülke vatandaşlığına geçince oranın cüzdanını çıkarmak için tabiki denizcilk eğitimi aldığımızı göstermemiz gerekecektir. türkiyeden aldığımız diplomanın yurtdışında geçerliliği olur mu peki? çünkü türkiyedeki bölümlerin müfredatlarını incelediğimde eğitimlerin stcw A-II/1, A-II-2 içeriklerini karşıladığını ve bu eğitimin uygunluğunun denetlendiği yazıyor. sanıyorum uzakyol vardiya zabiti olmak için dünyanın neresine gidersek gidelim verilecek eğitim içeriği stcw A-II/1, A-II/2'ye entegre olacaktır. buradan amerikaya gidip tekrardan bir okul okumak biraz külfetli ama başka yol yoksa mecbur onu da yaparız gibi duruyor.
Bilgin Denizci
Eğitim içerikleri tüm dünyada aynı ancak eğitim veren kurumlar diğer ülkeler tarafından tanınmadığından dolayı ehiyet veya yeterlilik verilmiyor.

Mesela bir İngiliz vatandaşı burada İngilizce eğitim alıp kendi ülkesine dönse bile kendi ülkesindeki MCA tarafından buradaki okulun eğitim karşılığı olmadığından ehliyet alamaz. O yüzden eğitimin orada kredilendirilemediğinden sıfırdan tekrar başlıyorsun. Eğer Türk ehliyetine endorsement almak istersen İngiltere'de 20-24 ay arası süren kurslar var. Ancak bu hem çok maliyetli hemde çok fazla süre aldığından kimse tarafından tercih edilmiyor.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

11 Online
0 Uye ve 11 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 1630
Dunku Ziyaretler : 18123
Tum Ziyaretciler : 16906479
...