Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.5k
Stajlar kategorisinde Acemi Denizci
Yağcılık yapıcam makine stajyeri altına yağcı yazilirmi liman cüzdanında

1 cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
Stajyerlik ayrıdır tayfa sınıf yeterlilik ayrıdır. Stajyer; Zabitan adayıdır. Bundan dolayı aynı cüzdana işlenmez. Zaten Liman Başkanlığı da büyük ihtimalle başka bir alt yeterlilik vermeyi kabul etmeyecektir.

İkincisi şirketlerin personel eksiltme (veya stajyeri ek personel göndermek yerine tayfa göndermesi) sakıncalı bir durumdur. Stajyer olarak cüzdan ile gemiye katıldığında gemide direk olarak sorumluluğun yoktur. Sadece görerek ve yerinde öğrenmek için oradasındır. Ancak yağcı olduğunda işin rengi değişir, görevinin getirdiği sorumluluklar vardır.

Peki şirketle imzaladığım sözleşmeye göre gemiye stajyer olarak değil yağcı olarak katılabilir miyim sorusu çok soruluyor. Bunun da en büyük sıkıntısı şu, gemide başına Allah korusun herhangi bir kaza gelirse şirket bütün hatayı sana yıkar. Mesela makinede kaza geçirdin ağır yaralandın ya da parmaklarını kaybettin, Devletin ilk soracağı soru Stajyerin neden direk işe verildiği olacaktır. Şirket tabiki yağcı göreviyle gönderdiğini kabul etmeyecek, tüm suçu daha ucuza yağcı olarak gönderdiği stajyere atacaktır. Böylece ileride tazminat gibi hakların olmayacaktır. Geçmişte malesef gemide kaybedilen genç stajyer arkadaşlar oldu.. (https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/stajyer-muhendisin-gemide-olumu/927872)

Yani uzun lafın kısası, bu yeterlilikler staj zor bulunsun diye verilmiyor. Aslında seni koruyor. Denizci olarak görevimizin ve bize getirdiklerimizin farkında olalım.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

20 Online
0 Uye ve 20 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 13256
Dunku Ziyaretler : 3375
Tum Ziyaretciler : 16899982
...