Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
914
Denizcilik Genel kategorisinde Miço
düzenledi
iş bulma imkanı,çalışma koşulları ve maaşların zamanında yatması konusunda en rahat edebileceğim hangi ülkelerin gemileridir? düimden yeni mezun olduğumda bu gemilerde iş bulabilir miyim?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Yabancı bayrakta çalışabileceğin gemiler ; Panama, Malta, Liberya, Marshall Adaları vs. gibi kolay bayraklardır. Gemileri işleten şirketler Türkiye'de olmasına rağmen vergi ve diğer ödemelerden dolayı kolay bayrakları tercih ederler. Bu bayraklarda çalıştığın zaman maaşını alamadığında hakkını arayacağın pek bir yasal makam olmuyor. Çünkü gemilerin kayıtlı olduğu şirketler genelde posta kutusunun adresinden ibaret.

Ayrıca gemide geçirdiğin bir kaza sonucu sakat kalma durumunda sadece birkaç sene hastane ve tedavi masrafını ödeyen sigorta mevcut. Yani Türk Bayraklı gemilerdeki SGK ve iş kazasından çalışamaz duruma gelmeden dolayı alabileceğin maaş bunlarda yok. Yine aynı şekilde emeklilik diye bir kavram yabancı bayraklı gemilerde yok.

Türk Bayraklı gemilere göre tercih edenlerin bir çoğu askerlik tecili uzatma, 100-200 dolar daha fazla maaş almak gibi nedenlerle tercih ediyorlar.
Miço
cevabın için çok teşekkürler abi. peki mezun olduktan yaklaşık ne kadar süre sonra norveç,fransa,italya,ingiltere v.b bayraklı gemilerde zabit olarak çalışabilirim tahmini olarak bir süre verebilir misin?
Bilgin Denizci
Hiçbir zaman, bu bayraklarda çalışmak için endorsement yani eş yeterlilik belgesi alınması gerekiyor. Ancak Türk ehliyetine endorsement vermiyorlar.
Usta Denizci
Hiçbir zaman çalışamazsın, daha ömrümde Norveç bayraklı bir gemide çalışan Türk görmedim. Zaten o ülkelerdeki şirketler bile milli bayrak çekmiyorlar. ada devletlerinin bayraklarını çekiyorlar vergi için.
Miço
peki belirli bir deneyim kazandıktan sonra örneğin 7 8 yıl sabitlik yaptıktan sonra avrupa devleti şirketlerinde ada devleti bayrağı çeken bir gemide zabit olabilir miyim yoksa hiçbir türlü bir avrupa şirketinde çalışamaz mıyım
Usta Denizci
Avrupalı şirketlerle çalışmak için tecrübe falan gerekmiyor. İngilizce ve mesleki bilgi arıyorlar, kendi sınavları var çoğu şirketin. Sen niye Avrupalı şirket arıyorsun?
Miço
Yüksek maaş,Maaşların zamanında yatması ve çalışma koşulları bakımından daha iyi olabileceğini düşünmüştüm(seneye duim e gidicem şimdiden sektörü araştırmaya çalışıyorum)
Usta Denizci
İyi yapıyorsun, Türk şirketlerin çoğunluğu problemli şirketler ama ondan da önemlisi gemilerde çalışanlar sorunlu, özellikle tayfanın geneli torpille geldiği için sorunlu kişiler.
Miço
Cevap ve verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Aşağı yukarı kafamda fikirler oluşmaya başladı.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

19 Online
0 Uye ve 19 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 1794
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16767278
...