Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
2.6k
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Youtube'ye yüklediğiniz denizcilik okulları farkı videoyu izledim fakat ağırlıklı olarak vakıf okulları ve devlet okulları arasındaki farktan bahsedilmiş. 2024 yılında uzakyol vardıya zabiti olacak birisi için durumlar nasıl değişir kaptan ? Tek bir cümle bile kursan kafidir. Teşekkürler. Sorularım bunlar;

2) Ktü'den mezun olmak iş imkanları için bir engel midir ? Yani itü ve dokuz eylülden mezun olmuş gemi kaptanları varken özel firmalar ktü'den mezun olanları geri plana mı atar ? Kısacası mezun olduktan en geç 6 ay sonraya kadar iş bulabilir miyim ? 3) Stajyerlerin yaz stajı için firma bulması zor mudur ?
Usta Denizci
ben 27 yaşında mezun olacağım bide böyle düşün.
Acemi Denizci
hocam hangi üniversitedesin
Acemi Denizci
ve güvertenin üst yaş sınırı yok mu ?
Ben KTÜ mezunuyum rahatlıkla iş buldum zaten okulun eğitimi çok iyi, ayrıca sektörde de KTÜ mezunu bir sürü kaptan var. KTÜ duim yeni bir okul değil, 1996 yılından beri var, sağda solda türeyen denizcilik fakülteleri ile karıştırma. Kısa staj bulmak her fakülte için zor, büyük firmalar zaten 2 ay için stajyer almaz. Ufak firmalara ancak. Kısa staj için tanıdık adam lazım, torpil lazım. Yoksa kakalakta 1-2 ay sürünürsun ki onu bile bulamayan var. Önemli olan uzun staj. Türkiye'nin büyük firmaları okullara geliyorlar ve baya sağlam sayıda stajyer alıyorlar. Uzun stajdaki performansına göre mezun olduktan sonra bu firmalarda rahatlıkla baslayabiliyorsun. Bu sana bağlı. Ha bunlarin dışında bu mesleği sevmiyorsan hiç tercih etme. Ben kimseye öneriyorum. Yol yakınken dönün diye tavsiye ediyorum. Yapılacak iş değil. Ben bu bölüme girerken 3 okul vardı, şimdi düzinelerce okul. Elini sallasan sabite denk geliyor. Ama sektörde ki büyüme aynı oranda değil. Abuk sabuk okullardan sabitler çıkıyor, ne mesleği biliyor, ne örf adet. Iki taraflı sıkıntı. Bu mesleği sevmiyorsan, öyle orta karar takılırız diyorsan hiç başlama. Dediğim gibi zabıt sayısı çoğalıyor, ama gemi sayısı aynı oranda artmiyor. Son dönemde zaten türk zabitlerde yabancı firmalara kaçmaya başladı. Gidenlerden duyduğumuz hepsi çok memnun. Bu mesleği yapacaksan da hedefin yabancı firmalar olsun. Ama yine diyorum sağdan soldan duyup, yok maaşı iyi yok iş imkanı var ben bölümü okuyayım diyorsan hiç gelme. Her geçen gün daha da salak bir meslek oluyor. Ne uyku var ne düzen.
Merak ettiğin ne varsa sor, cevaplarım. Bu meslekle ilgili doğru  düzgün pek bilgi yok ortalıkta. En azından ben okula girerken öyleydi. Ben öylesine girdim mesela, bu mesleği zerre sevmedim, sevmiyorum, büyük ihtimal de hiç bir zaman sevmeyeceğim. Güzel yanları yok mu tabiki de var. 6 ay gemide kalıp, ya şu günde ne güzel geçti diyebileceğim gün sayısı bir elin parmaklarını geçmiyorsa o işte sıkıntı vardir. Illa denizcilik diyorsan, makineci ol. Valla kafaları rahat, sabah 8 akşam 5. Benim gotumden ter akarken, akşam yemek yiyecek vakit bulamazkrn, adamlar gözümün önünde PS4 oynuyor, cumartesi akşam 1 lt viski içip Pazar akşama kadar uyuyor. Mis gibi.

1 cevap

+1 oy
Miço
Ben kendi fikrimi sunayım öncelikle sektörden tanıdığın varsa bir adım önde oluyorsun rahat staj buluyorsun bu sayede zabit olunca ilk kontratta en önemli etken staj yaptığın şirket genelde düzgün şirketler stajyerlerini açıkta bırakmıyor bünyelerinde devam ettiriyor bu yüzden okulun etkisi var elbet ama bir yerden sonra hiçbir etkisi kalmıyor ilk kontrattan sonra olay sende bitiyor bana kalırsa meslek gittikçe zorlaşıyor ve zabit sayısıda artıyor bu yüzden iş bulmak zorlaşcak buna rağmen büyük şirketler yabancı zabit çalıştırmaya başlıyor ileride ne olur belli olmaz ama şimdi çok iç açıcı görünmüyor
Acemi Denizci
Abi sektörden tanıdığım hic kimse yok. 1.yıl yaz tatilindeki acik deniz staji icin ne zaman sirketlere basvuru yapmaya baslamaliyim ?
Miço
Ben makine mezunuyum güverteci birinin cevap vermesi daha mantıklı olur ama ama yarıyılda İstanbulda şirketleri gezmeye başla bence ama ısrarcı olun bir yeri ayarlarsanız bile sürekli arayın darlayın şirketler tamam diyor sonra bir bakıyorsun yollamıyorlar seni
Acemi Denizci
Anladım abi sağolasın
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

10 Online
0 Uye ve 10 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2192
Dunku Ziyaretler : 4945
Tum Ziyaretciler : 16761437
...