Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
2.8k
Denizcilik Eğitimi kategorisinde Acemi Denizci

Öncelikle herkese merhabalar. 
Ben geçen haziranda makine mühendisi (İngilizce ABET akredite) olarak mezun oldum fakat tam da bir ekonomik krizin ortasına denk geldiği için mezuniyetim, iş bulmakta hayli zorlanıyorum. Misal kariyer.net'de 200 yere başvurduysam 20'si anca CV'mi görüyor, o 20 kişinin de yalnızca 5-6'sı iş görüşmesine çağırıyor. Okulu da uzattığım için bir kaç firmada iş görüşmesi esnasında laf dönüp dolaşıp bu mevzuya denk geliyor, buradan sıkıştırıyorlar. Bu arada askerliği tamamladım. Aslında hayalim THY'nin pilotaj programına katılmaktı fakat işitme kaybım THY sağlık limitlerinin üstünde olduğu için bunu gerçekleştiremedim.

Bu nedenlerden dolayı kendime birkaç yol haritası çizdim, bunlar;

A- Yurtdışına göç edip orada çalışmak/yaşamak:
Araştırmalarım sonucu en mantıklı seçim gerek sosyal imkanlar gerek göç etmenin kolaylığı bakımından Kanada oldu. Fakat iş tecrübemin olmaması, Kanada'ya göç etmem bakımından büyük bir eksi. Bu yüzden 'Express Entry'den Kanada'ya göçmen statüsüyle başvuramıyorum.

B- Halihazırda iş başvurusunda bulunduğum yerlerden gelecek iş tekliflerini değerlendirmek:
Şu an hala beklemekteyim fakat bu başvuru süreçleri çok uzun oluyor ve min 2-5 ay arası sonuçlanıyor. Ayrıca yeni mezunlara verilen maaşlar da içler acısı (2-3,5 bin tl arasında değişmekte).

C- Üç aylık uzakyol vardiya mühendisliği eğitimini tamamlayıp, bir sene de staj gördükten sonra gemilerde çalışmak (bu arada Gemi Adamı Olur Sağlık Sertifikasını aldım):

Sorumun aslında sizi ilgilendiren kısmı burası. Ağustos ayında Piri Reis Üniversitesi bunun eğitimini verecek.
İşte sorularım:

1- Sizce bu eğitim programına katılmalı mıyım?

2- Eğer katılıp da bunun eğitimini alırsam makine mühendisi kökenli olduğum için iş bulmada bir dezavantajım olur mu (misal denizcilik fakültesi mezunlarına kıyasla)?

3- Yaşım iş/staj bulmada sorun teşkil eder mi (yaşım 26)? 

4- Stajı kendimiz bulmamız gerektiği söyleniyor. Peki okulun bize bir yardımı dokunmuyor mu veya staj bulabilmek için ne yapmamız gerekmekte? Tersanelere gidip mi staj aramalıyız yoksa internet sitelerinden firmalara mı başvurmalıyız?

5- Her şey mükemmel gitti ve staj buldum. Stajyerlere min-max aralığında ne kadar maaş ödeniyor? 

6- Hadi stajıda tamamladık diyelim. 3. Mühendis olarak gemilerde çalışmaya başladık. Alacağımız maaşlar şu sitede belirtildiği gibi mi (min-max: USD 1185 - USD 5000 kaynak: https://e-marineeducation.com/tr/turk-denizcilik-maas-skalasi/3-muhendis-maaslari/)

 
Kusura bakmayın çok uzun olduysa, özür dilerim. Fakat bu soruların cevabını alabileceğim ne birilerini tanıyorum ne de başka bir platform biliyorum. Cevaplarsanız sevinirim.
Teşekkürler

 

1 cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
1- Buna karar verecek olan kendinsin :)

2- Dezavantaj olmaz ancak staj zamanında zorlayabilirler

3- Yaş problemi sadece üstündekilerin senden küçük olabileceği ve onlardan emir almaya hazır olduğunu kabul ettiğinde problem yaratmaz.

4- Şirketlere giderek yüzyüze form doldurman gerekiyor çoğu zaman.

5- Stajyere maaş diye bir zorunluluk yok, bazı firmalar hiç vermezken bazıları 100-200 dolar cep harçlığı veriyorlar.Ya da yarı asgari ücret.

6- Stajı tamamladıktan sonra Vardiya mühendisi ve dil sınavını başarıyla geçmelisin. Bu sınavları geçtikten sonra maaşın şirketten şirkete değişken olmakla beraber 1185-2600 dolar aralığında olur.
Acemi Denizci
Değerli zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, çok faydası dokundu :)
Miço
Hocam ne yaptınız
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

15 Online
0 Uye ve 15 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2756
Dunku Ziyaretler : 4355
Tum Ziyaretciler : 16943037
...