Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
1.8k
Denizcilik Eğitimi kategorisinde Acemi Denizci
Deniz harp okulnda okumakta olan birisi okulda 4. sınıfsın sonunda müh. diplomasıyla birlikte aldığı denizcilik dersleri hakkında transkript alır ve bu belge ile liman başkanlıklarına başvurabilir .

Sorum sivil denizcilikte istihdam edilmenin zorlukları ve önere bileceğiniz tavsiyeleriniz var mıdır?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci

Burada hatalı bir bilgi yada eksik bir bilgi var. Eğer Harp Okulunu bitirmeden ayrılırsan 1. seçenek, eğer bitirerek ayrılırsan 2. seçenek geçerli.

Bitirdikten sonra Transkript ile Liman Başkanlıklarına başvursan bile tamamlaman gereken staj ve sınavlar mevcuttur.

1) Vardiya Zabiti olabilmek için

Deniz Harp Okulunu bitirmeden ayrılanlardan, Sözleşmede öngörülen A-II/1 müfredatını eğitim ve öğretimleri sırasında gördüklerini belgeleyenlere, en az GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü (ROC) yeterlik belgesine haiz olmaları, Yönergede belirtilen İngilizce şartını sağlamaları ve liman seferi dışında çalışan 500 GT’den büyük gemilerde altı ayı köprü üstünde eğitim olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamaları şartıyla sınavla vardiya zabiti yeterliği verilir.

2) Uzakyol Vardiya Zabiti olabilmek için

Deniz Harp Okulu mezunu olup Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Güvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; en az üç yıl güverte deniz hizmetine sahip olmak veya liman seferi dışında çalışan 500 GT’den büyük gemilerde altı ayı köprü üstünde eğitim olmak üzere toplam on iki aylık deniz eğitimini gemide tamamlamak,

şartlarını yerine getiren ve Yönergede belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar uzakyol vardiya zabiti yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Vardiya Zabitliği 500-3000GT yani sınırlı ehliyet vermekte. Bundan dolayı halihazırda meslek liseleri (eski mezunları) ve meslek yüksekokulları (2 senelik) aynı ehliyeti almaktalar. İş bulmak imkansıza yakın.

Uzakyol Vardiya Zabitliği'nde bile sivil bahriye gemi tecrübesi olmayan bir adayı çoğu şirket kabul etmeyecektir. Ancak Gemi Komutanlığı yapıp Albay Rütbesi ile emekli olanlar Uzakyol Kaptan ehliyeti ile sınırlı da olsa iş bulabilmekteydi.

Acemi Denizci
bildliğim kadarıyla sivil okullarda okumakta olan öğrenciler içinde geçerli bu durum tek fark sivil okullarda okuyan öğrenciler okul esnasında staj yapabilmekte .Ve deniz harp okulu hali hazırda 4 yıllık eğtim vermekte herhangi bir 2 yıllıkla nasıl aynı denklikte oluyor ?
Bilgin Denizci
Herhangi bir okulu bitirmeden ayrılırsan (Denizcilik Fakültesi veya Harp Okulu farketmeksizin) en son aldığın diplomana bakılır. Bu da Lise diplomasıdır. O nedenle Meslek Liseleri veya MYO ile eşit yeterlilik vermekteler.

Harp Okulu bitirdikten sonra 12 aylık stajı gemide yaparak, gerekli ingilizce sınavlarına girip puan alarak ve son olarak Uzakyol Vardiya Zabiti sınavına katılıp başarılı olarak Uzakyol Vardiya Zabiti yeterliliği alabilirsin. Bu prosedür Denizcilik Fakültesi mezunları için de zaten aynı. Tek farklı durum, Denizcilik Fakültelerinde yaz tatilleri ve 3. Sınıf Bahar dönemi staj süresi olarak kullanılabiliyor.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

14 Online
1 Uye ve 13 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 2108
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16767592
...