Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
500
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Üstadlarım hepinize selamlar,

Ben Kaptan olmak hayaliyle yanıp tutuşan bir anadolu lisesi(denizcilik meslek lisesinde okumadığımı anlayın diye bu ayrıntıyı dile getirdim) son sınıf öğrencisiyim. Notlarım gayet yüksek ve okulda ilk ondayım. Hedefimde İstanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği var. Şimdi sorularıma geçecek olursam;

1. İTÜ diplomam ile nasıl Amerika, İtalya gibi bu alanın önemli ülkelerinin şirketlerinde çalışabilirim. Bir kaç tane soru inceledim ve cevap yaanlardan birisi Norveç şirketinde Bahama bayraklı bir gemide çalışmaktaymış. Şimdi Norveç şirketri olunca Norveç bayraklı olmuyor mu?

2. Avrupa ülkelerinde Türk ehliyetiyle ağzında kuş tutsan çalışamazsın demiş birisi de peki Malta da Avrupa da değil mi üstelik hem AB hem Shengen ülkesi. Onda nasıl çalışabiliyoruz madem?

3. Tüm üniversitelerdeki denizcilik derslerini Uluslararası Denizcilik Örgütü düzenliyorsa ehliyetler arasında nasıl bir fark olabilir ki? Neden çalışamıyoruz?

4. Ehliyetten kastınız Gemi Adamlığı Belgesi mi yoksa farklı bir şey mi?

5. Deniz Ulaştırma işletme mühendisliğinin ingilizce karşılığı nedir? Navy Transport... falan yazınca yurtdışındaki üniversitelerde öyle bir şey çıkmıyor

6. Eğer AB ve Shengen e dahil bir üniversitede(Almanya, Polonya vb.) bu bölümü okursam o ülkeden ehliyet ya da Avrupa bayraklı gemilerde çalışmamı sağlayacak belgeyi alabilir miyim?

7. 3000kW bilmem ne diye bir muhabbet var o ne hiç anlamadım hiçbir şey de bilmiyorum onu biri açıklayabilirmi

8. Türk vatandaşlığından çıkarsam ehliyet ya da dediğim gibi her ne ise yani gemide çalışmamı sağlayan belge iptal olur mu?

Sorularım bu kadardı hepsini cevvaplandırabilirseniz(son soru okadar önemli değil) çok makbule geçer iyi günler.

1 cevap

+2 oy
Bilgin Denizci

Sorularını cevaplayayım :)

1) Diplomanın herhangi bir önemi yok, zaten yabancı firmada çalışırken Türkiye'de x okul mezunu olup olmadığın değil yabancı dil bilgin ve mesleki bilgin öne çıkıyor. Ben Norveç firmasında Karada yönetim kademesinde çalışıyorum. Norveç firması olunca ana ofisi Norveç'te oluyor, gemiler farklı bayraklarda olabiliyor. Türk firmalarının da Panama,Malta, Liberya gibi bayrak taşıyan gemileri olabiliyor. Öncelikle bu bir vergi ve yasaların daha hafif olduğu genelde ada ülkesi bayrakları. Elverişli Bayrak (Flag of convenience) olarak geçmekte. https://tr.qwe.wiki/wiki/Flag_of_convenience

Bunun Gemi sahipleri veya işleten firmalarca tercih edilmesinin nedeni daha az vergi, daha az sorumluluk.

2) Yukarıda açıkladığım Malta Bayrağı elverişli bayrak kategorisinde. Avrupa Bayraklarında eş yeterlilik alamadığından dolayı çalışamıyorsun, öncelikle bunu bizim Türk armatörler istemiyor. Çünkü dışarıya doğru personel akışı oldukça gemilerde istedikleri ücrete çalıştıracakları adam bulunamayacak olması. İkinci nedeni hem siyasi hemde davranışsal. Malesef Türk insanı genel olarak biz kendimizi diğer milletlerden üstün görme, gemide verilen işleri layıkıyla yapmama, sadece maddi olarak değerlendirme, kavgacı olma gibi yanlışları yapmaktayız. Aslında bulunduğumuz statü malesef Filipin ve Hintli denizcilerden bile bir tık aşağıda.

3) Nedenini yine yukarıda açıkladım. Endorsement yani o ülke bayrağı altında çalışmak için ehliyetinin dönüşümünü (eş yeterliliğini) çoğu ülke anlaşma olmadığından yapmıyor.

4) Ehliyetten kasıt Gemi Adamı Cüzdanı içerisindeki Yeterlilik Belgen.

5) Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği direk olarak yurtdışında aynı isimde bölüm olarak yok. İngilizcesi Maritime Transportation and Management Engineering ancak google'da aradığında muhtemelen Türkiye'deki okullar çıkacaktır. Ülkelerde eğitim sistemleri, üniversite sistemleri birebir aynı olmadığı için Maritime Academy içerisinde Deck veya Engine olarak ayrılmakta veya Maritime Studies olarak geçmekte.

6) Çoğu ülkede ve Türkiye'de Gemi Adamı olabilmenin ilk şartı vatandaş olmak. Bu aslında yarı pasaport gibi bir belge özelliği de göstermekte. Ancak Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerin mezuniyeti ve ehliyeti ile çalışabilirsin. Ancak bu seferde Türk Bayraklı gemide çalışman mümkün değildir.

7) 2 Senelik Meslek Yüksek Okulu mezunlarının ehliyeti Güverte için 3000gt (grosston)'a kadar yani küçük boyuttaki gemilerde çalışabilmekte, Makineciler için 3000kW yani makine kuvvetine kadar gemilerde çalışabilmekte. Ancak 4 senelik Fakülte mezunları "Uzakyol" eğitimi almakta, yani herhangi bir sınır bulunmamakta (limitsiz).

8) 6. maddede belirttim. Türkiye'de Gemi Adamı olabilme şartı;

Gemiadamı Olabilme Koşulları (MADDE 50) - (Değişik:RG-23/8/2012-28390)

Gemiadamı olabilmek için;

  • a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da Türkiye Cumhuriyetinde veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde denizcilik ile ilgili eğitim-öğretim gören ve/veya mezun olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da 25/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiyede Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun kapsamındaki Türk soylu yabancı olmak,

 

 

Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

2.9k soru

3.1k cevap

2.2k yorum

58.4k üye

20 Online
0 Uye ve 20 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 1997
Dunku Ziyaretler : 6239
Tum Ziyaretciler : 16767481
...